Διαλογισμός εν κινήσει

Το Tai Chi Chuan είναι μία σωματική και πνευματική πρακτική που χρησιμοποιεί τις Ταοϊστικές αρχές του Yin και του Yang με σκοπό να προάγει την υγεία του σώματος και την ηρεμία του νου. Συχνά περιγράφεται ως «διαλογισμός εν κινήσει» και όλο και περισσότερες αποδείξεις μαρτυρούν ότι αυτή η πνευματική-σωματική πρακτική, που προήλθε από την Κίνα ως πολεμική τέχνη, βοηθάει στη θεραπεία ή την αποτροπή σωματικών και ψυχικών προβλημάτων.

Σε αυτή την ήπιας-επίδρασης, αργής-δράσης άσκηση ακολουθείτε χωρίς παύση μια σειρά κινήσεων που έχουν πάρει το όνομά τους από τις κινήσεις των ζώων –για παράδειγμα, «ο λευκός γερανός απλώνει τα φτερά του»– ή από κινήσεις των πολεμικών τεχνών, όπως το «χτύπημα των αυτιών. Καθώς κινείστε, αναπνέετε βαθιά και φυσικά, εστιάζοντας την προσοχή σας –όπως σε κάποια είδη διαλογισμού– στις αισθήσεις του σώματος. Συγκριτικά με άλλους τύπους άσκησης το Tai Chi διαφέρει από πολλές απόψεις. Συνήθως οι κινήσεις είναι κυκλικές και μη βεβιασμένες· οι μύες χαλαροί και όχι σφιγμένοι· οι αρθρώσεις δεν είναι σε πλήρη έκταση ή κάμψη· ούτε οι συνδετικοί ιστοί σε πλήρη διάταση.

Το Tai Chi μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί στις μοναδικές ανάγκες του καθενός, σε άτομα με εξαιρετική φυσική κατάσταση, με κινητικά προβλήματα, ακόμα και σε ανθρώπους που αναρρώνουν από κάποια χειρουργική επέμβαση.

Εγγραφείτε σε ένα από τα μαθήματα μας

Ισορροπία στο σώμα, ισορροπία στη ζωή.

Υπάρχουν πολλά περισσότερα στο Tai Chi απ’ όσα μπορούμε να δούμε και στην πραγματικότητα είναι αδύνατον να περιγράψουμε μια τόσο σύνθετη τέχνη μέσα σε λίγες προτάσεις. Μπορεί να εξελιχθεί σε διαλογισμό και εσωτερική άσκηση όλων των μερών του σώματος και του μυαλού· χαρίζει γαλήνη και βοηθάει στην καθαρότερη σκέψη. Το Tai Chi σημαίνει διαφορετικά πράγματα για κάθε άνθρωπο. Όμως το σίγουρο είναι ότι η τακτική άσκηση επιφέρει σε όλους τους ασκούμενους καλή υγεία και ευεξία.

Οι ρέουσες κινήσεις του Tai Chi περιέχουν μεγάλη εσωτερική δύναμη, σαν το νερό που ρέει στο ποτάμι, όπου κάτω από τη φαινομενικά ήρεμη επιφάνειά του υπάρχει ένα ρεύμα με τεράστια δύναμη – τη δύναμη της ίασης και της ευεξίας. Με συστηματική πρακτική, θα καταφέρετε να αισθανθείτε αυτή την εσωτερική ενέργεια (qi 氣), να τη μετατρέψετε σε εσωτερική δύναμη (jing 勁) και να τη χρησιμοποιήσετε για να παράγετε ακόμα περισσότερη ενέργεια εκ των έσω. Αυτή η εσωτερική διεργασία εντείνει σημαντικά την ανάπτυξη του Tai Chi και σταδιακά οδηγεί σε μια ισορροπημένη πνευματική κατάσταση. Την ίδια στιγμή, η φυσική σας κατάσταση, η ευκινησία και η ισορροπία θα βελτιωθούν σημαντικά. Το Tai Chi είναι εσωτερικό, και αυτό είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του. Εσωτερικό σημαίνει ότι χτίζει την εσωτερική δύναμη από μέσα προς τα έξω, συνεπώς με το Tai Chi μπορείτε να συνεχίσετε να εξελίσσεστε ανεξαρτήτως ηλικίας.

Όμως εκτός από τα οφέλη που έχει για την υγεία, το Tai Chi κινείται σε βάθος και με δύναμη μέσα σας. Διδάσκεται εύκολα και για πολλούς ασκούμενους γίνεται τρόπος ζωής. Ωστόσο, εξαιτίας του βάθους της πρακτικής του κανείς δεν μπορεί να αποκτήσει απόλυτη γνώση, κι εκεί ακριβώς βρίσκεται η γοητεία: στις ατελείωτες προκλήσεις αυτής της τέχνης. Θα υπάρξουν στιγμές, ανεξαρτήτως διάρκειας, όπου ένας ασκούμενος θα εισέλθει σε ένα πνευματικό στάδιο ηρεμίας, μεταβαίνοντας προς έναν διαφορετικό κόσμο, χρόνο, χώρο, έναν κόσμο χωρίς προγραμματισμό, χωρίς βιασύνη ή φασαρία. Το άτομο ωστόσο εξακολουθεί να αισθάνεται ότι αποτελεί μέρος αυτού του κόσμου. Κατά μία μη θρησκευτική έννοια, βιώνει μια πνευματική εμπειρία. Μία εμπειρία τόσο ολοκληρωμένη που δεν περιγράφεται με λόγια. Το να αποτελεί το άτομο μέρος αυτού του κόσμου, σε αρμονία με αυτόν και με τη φύση, εκεί βρίσκεται η παραδοξότητα του Tai Chi, της υγείας, κι άλλων πέρα από αυτά.