Η δύναμη του υποσυνείδητου νου

Πριν μάθουμε περισσότερα για την υπνοθεραπεία, ας μάθουμε αρχικά τι είναι η ύπνωση! Ύπνωση σημαίνει απλώς «χαλάρωση». Είναι μια κατάσταση συγκέντρωσης, στην οποία φτάνουμε κατά μέσο όρο τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Μπορεί να συμβεί όταν είμαστε απορροφημένοι βλέποντας τηλεόραση, όταν βιώνουμε μια μονότονη δραστηριότητα (π.χ. οδήγηση), ή ονειροπολούμε. Μπορεί επίσης να συμβεί λίγα λεπτά πριν αποκοιμηθούμε ή αφού ξυπνήσουμε. Είναι συνεπώς μία κατάσταση ή ασχολία στην οποία είμαστε τόσο συγκεντρωμένοι που απομονώνουμε οποιονδήποτε εξωτερικό θόρυβο ή περισπασμό.

Ο όρος «Υπνοθεραπεία» προέρχεται από τις λέξεις «ύπνος» και «θεραπεία» και βρίσκει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα και στα Ασκληπιεία “Ανακλιντήρια”. Υπήρχε, μάλιστα, και ιδιαίτερο “εγκοιμητήριο” –το πρώτο κέντρο υγείας– όπου εφαρμοζόταν η τότε γνωστή θεραπευτική μέθοδος για παθήσεις του σώματος αλλά και της ψυχής. Ο κλινικός της όρος υποδηλώνει ότι η θεραπευτική αυτή μέθοδος ασχολείται με σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα τα οποία έχουν ιατρική βάση.

Η υπνοθεραπεία είναι μια μορφή καθοδηγούμενης ύπνωσης ή χαλάρωσης που διενεργείται από τον υπνοθεραπευτή, και είναι επηρεασμένη σε μεγάλο βαθμό από το έργο των Sigmund Freud και Carl Jung.

Μέσω της ύπνωσης, ο συνειδητός μας νους (το κομμάτι του εγκεφάλου που είναι συνεχώς ενεργό σε όλες τις καθημερινές μας ασχολίες) ηρεμεί και μας αφήνει τη δυνατότητα να αγγίξουμε πιο εύκολα το κομμάτι του υποσυνείδητου και ασυνείδητου. Οτιδήποτε κάνουμε στη ζωή μας μπορεί να ενισχυθεί από την ύπνωση μέσω της δύναμης του υποσυνείδητου και ασυνείδητου νου και της ικανότητάς του να επιφέρει θετική αλλαγή.

Αλλάζοντας το σύστημα των πεποιθήσεών σου, αλλάζεις τη ζωή σου.
Έλα να Μιλήσουμε

Το υποσυνείδητο μας προγραμματίζει. Οι σκέψεις και καταστάσεις από το παρελθόν έχουν δημιουργήσει τις σκέψεις που κάνουμε σήμερα. Κάθε πρόβλημα έχει μια αιτία, και όταν η αιτία εξαλείφεται από τον υποσυνείδητο νου, το πρόβλημα συνήθως εξαφανίζεται.

Ο εγκέφαλός μας έχει τη δύναμη να διαμορφώνει τις εμπειρίες μας. Το πώς αισθανόμαστε έχει άμεση επίδραση στον τρόπο που βιώνουμε όσα μας συμβαίνουν. 

Συνεπώς, η ζωή που θέλουμε να έχουμε, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη νοοτροπία μας, τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις μας, που συχνά αποτελούν εμπόδιο. Αν δεν μας αρέσει το σήμερα που βιώνουμε και επιθυμούμε να το αλλάξουμε, είναι απλά ώρα να αλλάξουμε τον προγραμματισμό μας.

Είναι σημαντικό, για ευνόητους λόγους, η θεραπευτική αυτή μέθοδος να εφαρμόζεται από έναν άρτια εκπαιδευμένο επαγγελματία ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή, πιστοποιημένο από έναν αξιόπιστο, επίσημο, φορέα.

Σε κάθε συνεδρία το άτομο έχει τον πλήρη έλεγχο, ενώ –ανάλογα με την τεχνική που χρησιμοποιείται– μπορεί να υπάρξει και διάλογος ανάμεσα στον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, βλέπεις αντικειμενικά και χωρίς συναισθηματική έξαρση την κατάσταση, συνειδητοποιείς τις αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζεις και είσαι σε θέση να πραγματοποιήσεις θετικές αλλαγές. Έτσι, μπορείς να αντικαταστήσεις με επιτυχία επιζήμια πρότυπα σκέψης και συμπεριφοράς και να αλλάξεις νοοτροπία και τρόπο ζωής. 

Η Κλινική Υπνοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην υπέρβαση των εμποδίων που οι ίδιοι υποσυνείδητα έχουμε θέσει στον εαυτό μας και τη ζωή μας.

Κάθε πρόβλημα έχει μια αιτία, και όταν η αιτία εξαλείφεται από τον υποσυνείδητο νου, το πρόβλημα συνήθως εξαφανίζεται.